Acteur Harry Piekema over Fataal
  • 13
  • 10

Harry Piekema (1959) is een Nederlandse acteur, televisiepresentator, stemacteur, toneelspeler en regisseur.

 

Waar kennen mensen jou van?

Mensen kennen mij van mijn vele theaterrollen en de commercials die ik tien jaar lang deed.

 

Hoe ben je met acteren in aanraking gekomen?

Ik ben gaan leren acteren toen ik de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht deed.

 

Welke rol speel je in Fataal? En hoe was dat?

Ik speel de vader van Milan, meneer Van Zalinghe: een strenge man die hoge eisen aan zichzelf en aan zijn zoon stelt. Hij vindt zwakte tonen geen optie. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. Zijn vrouw is overleden toen Milan klein was en hij voelt zich daardoor verraden en verlaten, maar hij deelt dat niet met Milan. Daardoor ontstaat er een afstandelijke relatie met veel strijd. Meneer Van Zalinghe was voor mij een interessante rol, omdat het een complex karakter is: gevangen in een harnas met daaronder de wens om toch een relatie met zijn zoon te hebben. Zijn gedrag levert hem het tegenovergestelde op. Hij zou Milan willen redden, maar kan dat niet.

 

Hoe was de onderlinge samenwerking tussen alle cast- en crewleden?

De cast en crew zetten zich allemaal met veel enthousiasme en jonge energie in om dit project voor elkaar te krijgen. Het is ongelooflijk dat dat gelukt is met zo weinig middelen.

 

Hoe sta jij tegenover zinloos geweld?

Naar aanleiding van zinloos geweld komen bij mij altijd vragen naar boven als: hoe moet je omgaan met iets dat je overkomt waar je geen schuld aan hebt en waar je ook niets aan kunt doen? Kun je dat samen met je vrienden en familie aan of brengt het gebrek aan een antwoord juist verwijdering teweeg? En waar ga je met je woede heen? Het maakt mij altijd kwaad ook, verontwaardigd. Ik vind het onrechtvaardig. Het zou goed zijn als meer mensen weten wat de impact is op niet alleen dat ene leven dat je kapot maakt, maar ook op iedereen eromheen.

 

Over een paar weken is Fataal in de bioscopen te zien. Wat zijn je verwachtingen daarvan en wanneer is Fataal voor jou een succes?

Ik moet Fataal nog zien in een viewing en ik ben natuurlijk erg benieuwd. Fataal is een succes als de film goed bekeken wordt, maar beter nog: als men gaat nadenken over zinloos geweld en hoe daarmee om te gaan.

More News
  • 23 feb 2017
  • 0
Vanaf 9 maart 2017 is Fataal te zien als VOD (Video On Demand) bij diverse providers en online videodiensten. De Nederlandse speelfilm over zinloos geweld...
  • 4 okt 2016
  • 0
Fly van Charly Luske voor Fataal is helemaal klaar! Half september werd de champagnefles ontkurkt in Wiserock Sound Studios. Fly is geïnspireerd op het idee...
Foto: Liselore Chevalier
  • 24 jan 2018
  • 0
Op dinsdag 07-02 lanceert JSB Productions B.V alweer het 2e seizoen van de Fataal scholencampagne op het Kajmunk College in Hoofddorp. De presentatie van de...